vineri, 16 septembrie 2016

La alergatorul nemultumit

Suna a nume de carciuma nu-i asa? Ar putea fi o idee de afaceri pentru cineva mai intreprinzator, sa deschida o bodega unde alergatorii nemultumiti de organizatori si curse se pot aduna sa-si face public oful. Ziceti ca s-a inventat deja? .... A da, se numeste Facebook :)))


Raman mereu uimit despre cat de nemultumit si carcotas poate fi alergatorul roman, sau poate doar o mica parte a grupului, mica dar vocala. Etern nemultumit, nu este niciodata satisfacut si are mereu ceva de comentat si carcotit.

Recent am fost ca alergator, voluntar sau spectator la cateva curse din cele foarte bine organizate, 7500, 2x2 si Ciucas X3. Am auzit si am citit destule critici care mi se par cel putin superficiale, a unor elemente periferice, care nu au legatura cu cursa in sine.

Nu o sa nominalizez persoane, nu-mi doresc sa inalt stalpi ai imfamiei, dar mi se pare aiurea sa aud atatea carcoteli despre berea care nu a mai ajuns de la Zaganu. Organizatorii au primit sponsorizare 10 butoaie de la farbica Zaganu, o fabrica mica care produce o bere buna. Evident ca nu a ajuns pentru 1400 de alergatori. Draga alergatorule de la semi si maraton, tu macar ai avut o sansa sa prinzi bere, noi amarastenii de la ultra nu am avut absolut nici o sansa, poate cu exceptia lui Robert Hajnal (ala nu se pune, omul e anormal de rapid :D). Altcineva s-a plans de paste, unele foarte apreciate de restul. Cat despre bere, daca s-a terminat, o bere proaspata costa intre 5-10 lei si se gaseste pe toate drumurile, inclusiv la Cheia. Ai avut bani sa participi la concurs, ai bani si de o bere fara ca asta sa se transforme intr-o tragedie.

Pentru mine diferenta intre o organizare buna si una proasta o fac marcarea traseului, organizarea punctelor de control si alimentare, elementele de siguranta (salvamont, salvari, oameni pregatiti sa intervina si cu competente medicale asa cum au avut la baraj - multumesc inca o data Romeo Manciu), organizarea de la start-finish, kitul, pretul taxei de inscriere raportat la ce primim. In rest sunt amanunte care desi dau un plus de savoare nu fac diferenta.

Alte carcoteli au fost legate de frecventa punctelor de hidratare, pe un traseu plin de fantani. Totusi sa alergi 15 km pe munte fara surse de apa nu este ceva deplasat. Din acest motiv sunt obligatorii bidoane/centuri/rucsaci de hidratare. Stii ca esti mai lent, mai baga un bidon in rucsac. La Ciucas Alexandra State a explicat foarte clar de ce nu sunt puncte cu apa mai dese. Din cauza ca s-ar pierde punctele pentru UTMB. Nimeni nu-si doreste asta, mai ales cand Ciucas Ultra este cea mai sigura sursa de puncte.

Multi se plang si de echipamentul obligatoriu impus de organizatori. Oare de ce e nevoie de foita, de folie de supravietuire, de haine groase pe munte? Unii au capatat raspunsul la intrebarea aceasta la Ecomaratonul de anul acesta cand am alergat in maiou pe ninsoare. Ce bine mi-ar fi prins o foita :)))

Draga alergatorule, invata sa apreciezi mai bine munca organizatorilor de concursuri. Cu cateva exceptii oamenii fac asta in timpul liber, in dauna timpului alocat familiei si vietii personale. Nici vorba sa faca profit, iar eventualele sume care le raman nu compenseaza deloc miile de ore alocate organizarii, noptile nedormite si nervii consumati.

Haideti sa invatam sa apreciam lucrurile bune si sa nu vedem doar partea mica si goala a unui pahar plin pana la buza


Va saluta alergatorul 6 fingers, din care au participat la scrierea acestui articol maxim 3. Mai am aproape 3 saptamani cu mana dreapta stransa intr-o orteza, rezultat al celei mai stupide trante din viata mea. Aici chiar ar fi de carcotit la adresa organizatorilor care au lasat acel smoc de iarba in mod intentionat, numai bine sa se impiedice tontii ca mine cu aere de alergatori de ultra :))

8 comentarii:

  1. Nici vorba sa faca profit.. asta a fost haios :))
    Normal ca fac profit, altfel nu ar organiza, ca nu e nimeni nebun. Si mi se pare normal sa faca daca au oferit un produs de calitate (cum e cazul la Ciucas, MPC, Eco) si anormal daca au oferit un produs prost (de exemplu la Transylvania 100).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu fac cu siguranta. ca le raman ceva bani, probabil, dar cu siguranta nu compenseaza miile de ore investite

      Ștergere
    2. Te invit sa organizezi Marathon 7500 si sa iei 51% din profit la anul, si poate in toti anii de acum inainte :)
      Sau ProPark Adventure Race daca tot vrei bani multi. Sau Hit the top :)
      Organizatorii sunt in principal ONG-uri, adica organizatii non guvernamentale NON PROFIT.
      Nebun ar fi sa-ti doresti profit intr-o lume suferinda. Normal ar trebui sa fi sa-ti doresti o lume mai buna intre oameni care-si doresc doar profit.

      Ștergere
  2. foarte tare. ai foarte multa dreptate..si nu inteleg cum unii isi pot problemele mentionate mai sus..mi se pare aberant.
    S-ar fi zis ca alergatorii sunt mai cu capul pe umeri..dar uite ca sunt si oameni de alta specie:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine punctat. Pe facebook am vazut un sondaj despre cea mai trista cursa de la noi. De ce nu facem sondaje pentru cea mai bine organizata cursa sau cel mai frumos traseu ? Prea multa carcoteala din partea unora care parca participa ca sa aiba ce critica, indiferent daca le place sau nu. De fapt vin cu capsa pusa in cautare de probleme

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Dragos, facem poll cu cea mai cool cursa dupa MIB, S24H si MPC... macar.

      Ștergere
    3. da, e prematur acum. avem timp dupa ce se incheie sezonul :)

      Ștergere